hortobagy-gulyasok

Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

A Hortobágy 1999-től az UNESCO Világörökség része. De vajon tudjátok, miért kapta ezt a megtisztelő címet?

Hortobágy day trip

A válasz: a Hortobágy egy olyan, a pásztorközösségek által megművelt kultúrtáj, mely az ember, az állatok és a természet kétezer éves, hagyományos és kíméletes földhasználaton alapuló, harmonikus együttműködésének kiemelkedő példája. Ez az örökség ma is él, a ridegtartásban élő szürkemarhát vigyázó gulyások nap mint nap gyakorolják az évezredes hagyományokat, az állattartáshoz nélkülözhetetlen mesterségbeli fogásokat, praktikákat.

2020. szeptember 19-én, szombaton a 24. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozón ti tanúi lehettek mindennek, sőt, szurkolhattok annak a gulyásnak vagy bojtárnak, aki szerintetek a legügyesebben bizonyítja a mesterségbeli tudást.

hortobagy-gulyasok

Az ország számos pontjáról érkező gulyások és bojtárok olyan versenyszámokban mérik össze a tudásukat a versenyen, melyek a pásztorok mindennapi munkáihoz kapcsolódnak, mint például a vízhúzás gémeskútból, az állatszámlálás, mely során hídon áthaladó állatok létszámát kell minél pontosabban megbecsülni, a kifogás, pányvadobás, fülszám olvasás, karikás ostor használat és gulyásbot dobás.