Debrecen

Debrecen

Turisztikai információk Debrecenről, Magyarország második városáról.

Az ország északkeleti részében, a termálvizekben leggazdagabb régióban, az Észak-Alföldön található. Nemzetközi repülőtérrel rendelkezik, s autópályán alig kétórányira fekszik a fővárostól, Budapesttől.

Magyarországon kihagyni Debrecent olyan, mintha Rómában nem látogatnánk el a Vatikánba! A hasonlat nem véletlen: a református vallásban betöltött szerepe miatt ugyanis gyakran emlegetik úgy mint a „kálvinista Róma”. Debrecen két ízben – forradalom és háború idején, 1849-ben és 1944-45 fordulóján – volt az ország fővárosa, így a Református Nagytemplom és a Református Kollégium sorsfordító történelmi események színhelye.

Ma a város a nyugodt vidéki élet otthona, hangulatos, tágas, színes terekkel, kényelmes parkokkal. Debrecen Kelet-Magyarország gazdasági, közigazgatási, kulturális és oktatási központja. Több multinacionális cég jelenléte és a több mint 30 ezres, több ezer külföldi hallgatóval is rendelkező egyetem kozmopolita hangulatot kölcsönöz a városnak, melyet nemzetközi sportesemények és kulturális rendezvények fokoznak. Az augusztus 20-i nemzetközi hírű Debreceni Virágkarnevál mellett egész évben egymást érik a pezsgő kulturális és kulináris fesztiválok. Debrecen azonban kellően nagy ahhoz, hogy igény szerint bárki el tudjon vonulni a lüktető hétköznapok zajától.

Az ország első természetvédelmi területén, a Nagyerdőn az Aquaticum SPA fürdőkomplexumban gyógyító termálvíz és számos rekreációs szolgáltatás várja a pihenni vágyókat. Debrecen az a hely, ahol a nagyvárosi szolgáltatások mellett elérhető közelségben található a természet csendje. A meghitt városi „kuckók” mellett a környező Erdőspuszták és a félórányi autóútra található Hortobágyi Nemzeti Park egyedi természeti értékei, kirándulási helyszínei gondoskodnak további tartalmas kikapcsolódásról. A lehetőségek tárháza minden korosztály számára kompromisszumok nélküli élményt ígér, melyből feledhetetlen emlékek születnek.